Is je dak geschikt voor zonnepanelen?
Als expert in duurzame energie-oplossingen, zijn we grote fan van het optimaal benutten van onze installaties, zoals zonnepanelen. Is jouw dak geschikt om maximaal te renderen met zonne-energie? En welke factoren spelen een rol bij de installatie?
De zon op je dak, het heeft ontzettend veel voordelen: energiebesparing, verhoogde woningwaarde, verlaagde CO2-uitstoot etc. Of je het maximale aan voordelen uit je installatie haalt, hangt af van je dak. Zuidelijk georiënteerde daken genieten typisch de meeste zon, maar ook andere factoren spelen een rol. We somden ze hier op:
Dakoriëntatie en hellingsgraad
De oriëntatie en hellingsgraad van je dak zijn de voornaamste indicatoren van een dak geschikt voor zonnepanelen. Idealiter is je dak zuidgericht, omdat dit de meeste zonlichturen per dag opvangt. De optimale hellingshoek ligt tussen de 30 en 40 graden. Heb je een oost- of westgericht dak? Geen zorgen, zonnepanelen kunnen nog steeds rendabel zijn, hoewel de opbrengst iets lager kan zijn.
Dakoppervlak en beschikbare ruimte
Om voldoende energie op te wekken, heb je voldoende dakoppervlak nodig. Een standaard zonnepaneel is ongeveer 1,6 vierkante meter groot. Voor een gemiddeld huishouden zijn vaak minstens tien panelen nodig, wat neerkomt op ongeveer 16 vierkante meter dakruimte. Zorg er daarnaast voor dat er voldoende ononderbroken ruimte beschikbaar is op je dak. Een dakraam neemt bijvoorbeeld plaats in.
Dakstructuur en levensduur
De conditie van je dak speelt ook een belangrijke rol. Een stevig dak dat nog minstens 15-20 jaar meegaat, is ideaal voor zonnepanelen. Als je dak aan vervanging toe is, is het verstandig om eerst de dakrenovatie aan te pakken voordat je zonnepanelen installeert.
Raadpleeg onze Renovatie-tool voor advies op maat van je woning
Schaduw en obstakels
Schaduw van bomen, schoorstenen of andere gebouwen kan de efficiëntie van zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Het is belangrijk om te controleren of er gedurende de dag geen schaduw op je dak valt. Kleine schaduwzones kunnen soms worden opgelost met micro-omvormers, die ervoor zorgen dat het hele systeem optimaal blijft functioneren.
Dakbedekking
Zonnepanelen kunnen op de meest courante dakbedekkingen worden geïnstalleerd, zoals dakpannen, bitumen of EPDM. Het is echter belangrijk om te weten dat sommige dakbedekkingen meer geschikt zijn dan andere. Zo zullen er geen zonnepanelen geïnstalleerd worden op asbesthoudende, leien of daken van kunststof.
Krijgt jouw dak een goed rapport voor zonnepanelen?
Als je al deze factoren bij elkaar optelt, zou je een weloverwogen beslissing kunnen nemen voor de installatie van zonnepanelen. Andere factoren, zoals renovatiemogelijkheden en subsidies, zullen ongetwijfeld een rol spelen in je uiteindelijke besluit. Wil je gratis advies en rechtstreeks in contact gebracht worden met ons netwerk aannemers? Dan zit je bij de Renovatie-tool van samensterker aan het juiste adres.