Het verschil tussen variabele en vaste energietarieven in Vlaanderen

Iedereen die een energiefactuur ontvangt, heeft al voor de keuze gestaan: Ga je voor een variabel of een vast energietarief? En wat is het verschil? Wij hebben het voor je uitgezocht en leggen het je uit.

Het verschil tussen variabele en vaste energietarieven in Vlaanderen

Wat is een vast energietarief?

Laten we beginnen met het vaste energietarief. Simpel gezegd, bij een vast tarief betaal je elke maand een vaste prijs per kWh stroom en/of gas. Het voordeel? Stabiliteit en voorspelbaarheid. Je weet precies waar je aan toe bent, net zoals je weet dat je iedere dag water moet drinken. Je betaalt dezelfde prijs, of het nu stormt op de energiemarkt of niet.

Een voorbeeld: Stel, je hebt in januari 2024 een vast contract afgesloten bij een energieleverancier voor €0,30 per kWh stroom. Ook als de prijzen in de zomer van 2024 ineens door het dak gaan, blijf jij €0,30 per kWh betalen.

Voordelen van het vaste energietarief

  • Stabiliteit: Je weet altijd hoeveel je betaalt op je energiefactuur, zonder verrassingen.
  • Budgetteren: Je kan makkelijk maandelijkse kosten inplannen.
  • Bescherming: Je hebt geen last van stijgende energieprijzen op de markt.

Nadelen van het vaste energietarief

  • Geen prijsdalingen: Als de prijzen dalen, profiteer jij daar niet van.
  • Duurder: Vaste tarieven zijn momenteel een pak duurder dan variabele omdat je betaalt voor die zekerheid. Dit zal de komende jaren wellicht niet veranderen.

Wat is een variabel energietarief?

Bij een variabel energietarief verandert de prijs die je betaalt per kWh stroom en/of gas mee met de marktprijzen. Dit kan een beetje spannend zijn, want het kan alle kanten opgaan. Soms heb je geluk en betaal je minder dan bij een vast tarief, maar soms zit je er ook naast en betaal je meer. Er is dus iets meer risico aan verbonden aan een variabel energietarief.

Een voorbeeld: In januari 2024 betaalde je €0,28 per kWh stroom. In juli 2024 kan dit ineens €0,35 per kWh zijn door schommelingen op de energiemarkt. Maar natuurlijk werkt het ook omgekeerd. Als er grote dalingen zijn, profiteer je hier meteen van.

Voordelen van het variabele energietarief

Profiteren van prijsdalingen: Je profiteert direct als de energieprijzen dalen.

Nadelen van het variabele energietarief

  • Onzekerheid: Je kunt voor onaangename verrassingen komen te staan als de prijzen stijgen.
  • Moeilijk budgetteren: Het is lastiger om je maandelijkse energiekosten in te plannen.

Vlaamse energietarieven in cijfers

Geen uitgesproken voorkeur in Vlaanderen

Volgens de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) hadden in 2023 ongeveer 45% van de Vlaamse huishoudens een vast tarief, terwijl 55% voor een variabel tarief koos. Dit toont aan dat er nog steeds een gezonde mix is tussen zekerheid en flexibiliteit.

Variabele energiecontracten zijn vandaag voordeliger

In 2023 zagen we dat variabele tarieven soms 30% goedkoper konden zijn dan vaste tarieven in maanden met lage energieprijzen. Aan de andere kant, tijdens piekmomenten zoals de koude wintermaanden, betaalden sommige huishoudens met een variabel tarief wel 20% meer dan hun buren met een vast tarief. Als we op jaarbasis kijken kunnen we er niet omheen dat variabele tarieven op dit moment altijd de betere keuze zijn.

Welk energietarief verkiest samensterker?

Samensterker zal voorlopig enkel variabele tarieven aanbieden via onze veilingen, want de totale jaarkost primeert voor ons altijd. De komende jaren zal een variabel tarief altijd goedkoper zijn. Ben je echter iemand die houdt van zekerheid? Kies dan zeker voor de gemoedsrust van vast energietarief.

Heb jij nog vragen over energietarieven of wil je gewoon even sparren over jouw situatie? Stuur ons een berichtje. We helpen je graag verder!