Negatieve injectietarieven voor zonnepanelen: Wat betekent dit voor jou?
Door de evolutie in de energiesector in Vlaanderen krijgen eigenaars van zonnepanelen steeds vaker te maken met negatieve injectietarieven. Dit betekent dat ze niet langer een vergoeding krijgen voor de stroom die ze op het net zetten, maar in sommige gevallen zelfs moeten betalen om overtollige elektriciteit op het net te zetten.

Waarom ontstaan negatieve injectietarieven?
Meer en meer mensen hebben zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat er op zonnige dagen, vooral in het weekend, een overschot aan elektriciteit op het net is. Hierdoor daalt de waarde van deze energie, en in sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot negatieve prijzen. Dit betekent dat leveranciers kosten maken om de energie op te nemen en door te sluizen, wat kan resulteren in negatieve injectietarieven voor zonnepaneeleigenaars.
Geen verbod op negatieve injectietarieven
Ondanks de impact op consumenten heeft de Vlaamse overheid besloten om geen verbod in te voeren op deze negatieve tarieven. Dit zou namelijk de marktwerking verstoren en mogelijk hogere prijzen veroorzaken voor alle consumenten, ook degenen zonder zonnepanelen. De overheid wil structurele oplossingen zoals thuisbatterijen, slimme laadoplossingen voor elektrische auto’s en een beter gebruik van dynamische elektriciteitscontracten stimuleren.
Wil je meer inzicht in je verbruik en de energie die je zelf opwekt, zo veel mogelijk zelf gebruiken? Een energiemanagementsysteem of kortweg EMS is een must-have.
Kies een passend energiecontract
Heb je zonnepanelen dan is het belangrijk om bewust een passend energiecontract te kiezen. Er zijn verschillende contracttypes beschikbaar, waaronder vaste, variabele en dynamische contracten. Wie niet bereid is om zijn energieverbruik actief te sturen, wordt aangeraden om een contract te kiezen waarbij negatieve injectietarieven niet mogelijk zijn. Voor consumenten die hier wel flexibel mee omgaan, kan een dynamisch contract juist voordelig zijn.
Onderzoek naar dynamische contracten
Om consumenten beter te informeren over welke contracten het meest geschikt zijn voor hun situatie, plant het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) een onderzoek. Dit onderzoek zal factoren zoals woningkenmerken, energieverbruik en beschikbare elektrische apparaten analyseren om te bepalen welk profiel het meeste voordeel heeft bij een dynamisch contract.
Tip: Herbekijk je contract elk jaar
Je energiecontract jaarlijks herzien loont. Dit kan je simpel doen door vrijblijvend in te schrijven voor onze groepsaankopen energie. Als particulier doe je dat voor onze groepsaankoop voor particulieren. Heb je een KMO dan kan je inschrijven voor onze groepsaankoop voor KMO’s. Als je bent ingeschreven, nodigen we je ook uit voor nieuwe groepsaankopen. Een groepsaankoopcontract heeft namelijk steeds een duurtijd van 1 jaar. Nadien zal je energieleverancier je contract automatisch verlengen met nieuwe prijzen, die mogelijk duurder zijn dan de prijzen van het groepsaankoopcontract. Door goed geïnformeerd te blijven, kunnen zonnepaneeleigenaars onvoorziene kosten vermijden en optimaal profiteren van hun duurzame investering. Omdat we je automatisch opnieuw uitnodigen, hoef jij je hier alvast geen zorgen over te maken.
De energiemarkt blijft in beweging, en het is belangrijk dat je je aanpast aan deze veranderingen. Met de juiste strategie kan je blijven genieten van de voordelen van zonnepanelen zonder onverwachte kosten.