Bouw een zuinige woning met de Renovatie-tool

In 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen energiezuinig zijn. Als eigenaar van een woning wordt er dus heel wat van je verwacht.

Welke renovaties zijn verplicht voor jouw huis of appartement, en waar moet je rekening mee houden bij het renoveren? De Renovatie-tool geeft aan welke energiezuinige ingrepen nodig zijn voor jouw woonsituatie, en in welke volgorde je die renovaties best laat uitvoeren.

Bouw een zuinige woning met de Renovatie-tool

Maak je woning zuinig en klaar voor de toekomst 

In België zijn er nog enorm veel huizen die nood hebben aan een energetische renovatie. Het gaat dan onder meer over het plaatsen van zonnepanelen al dan niet samen met een thuisbatterij, (betere) isolatie, het installeren van warmtepomp, energiezuinige ramen, … Momenteel zijn er nog geen verplichtingen verbonden aan de langetermijndoelstelling 2050. Maar het is wel verstandig om hier al rekening mee te houden! Woningen die aan de langetermijndoelstelling voldoen, stijgen namelijk in waarde. Ben je van plan je woning te renoveren? Doe het dan meteen goed. Het levert je alvast een lagere energiefactuur én een verhoogd wooncomfort op.

Hoe begin je aan een energetische renovatie? Er zijn twee scenario's:

  • Ofwel zorg je dat elk onderdeel van je woning voldoet aan de nodige vereisten;
  • ofwel moet je woning of appartement het label A of A+ halen. Daarnaast zijn nieuwe eigenaars van woningen verplicht hun woning te renoveren tot minstens label D, wat vanaf 2028 stelselmatig wordt verstrengd.

Stapsgewijs renovatie-advies op maat van jouw woning

De meerderheid van de Vlamingen is bereid om z'n woning energiezuiniger te maken, maar velen weten niet waar te beginnen. Door drempels te verlagen wil samensterker hier verandering in brengen. We ontwikkelden een online tool om huiseigenaars te adviseren over slimme ingrepen die het energielabel van hun woning verbeteren

Hoe werkt de Renovatie-tool?

  1. Je start met het invullen van de basisgegevens over je woning.
  2. Vervolgens krijg je meteen een overzicht van de mogelijke ingrepen, gaande van isolatie en ramen en deuren, tot verwarmingstechnieken en zonnepanelen.
  3. Je ontvangt ook meteen een schatting van de kostprijs én op welke premies je recht hebt.

Heb je na de inschatting van de renovaties interesse in bepaalde producten? Dan kan je vervolgens een detailofferte aanvragen. Je wordt gematcht met één van de door ons gecontroleerde aannemers voor elke ingreep die nodig is. Je krijgt marktconforme prijzen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Vanaf dan volg je alles op in je eigen dashboard, van offerte tot oplevering. Ook alle communicatie is gebundeld in je account. Wanneer een aannemer je contacteert, zie je dat in één oogopslag.

Maximale ontzorging tijdens het renovatieproces

Wie ooit al op zoek ging naar een aannemer, kent de vaak moeilijke zoektocht. Eerst zoek je betrouwbare stielmannen, daarna neem je contact op en is het wachten op antwoord. Je kan alleen verder gaan op online reviews of mond-aan-mondreclame. Alle communicatie moet je zelf coördineren en bijhouden. En dan moeten de werken nog beginnen. Wil je verschillende renovaties laten uitvoeren, dan moet de timing ook zo goed mogelijk op elkaar volgen. Het is een berg waar heel wat mensen tegenop kijken. Dit is alvast een zorg die we willen wegnemen.

Het mes snijdt echter ook aan twee kanten. Want aannemers willen uiteraard ook betrouwbare klanten die niet enkel en alleen de prijs willen weten van een ingreep. Voor ons was het duidelijk dat een online platform toegankelijk moest zijn voor alle partijen. Met onze Renovatie-tool proberen we ervoor te zorgen dat mensen die enkel op zoek zijn naar meer informatie reeds door ons bediend worden. Zo ontlasten we de aannemers.

Waarom renoveren met samensterker?

Samensterker wil bouwen/renoveren van een energiezuinige woning makkelijker en goedkoper maken voor Vlamingen. Hoe? Met groepsaankopen, want de kracht van een massa valt niet te onderschatten. Als pionier in Vlaanderen voor duurzame renovatie-ingrepen bouwden we aan een uitgebreid netwerk van betrouwbare aannemers. Die contacten vind je op hun beurt terug in onze Renovatie-tool.