Hoe kan ik mijn woning beter isoleren? Via het dak.

Daken van Vlaamse woningen en huurwoningen moeten voldoen aan isolatiewaarden. Met dakisolatie kan je voldoen aan deze norm. Binnen 3 tot 5 jaar heb je je investering al terugverdiend en je kan gebruik maken van premies. Dit maakt dakisolatie een aantrekkelijke vorm van isolatie!

Hoe kan ik mijn woning beter isoleren?  Via het dak.

Waarom investeren in dakisolatie?

Na het isoleren van je dak begin je onmiddellijk energie te besparen. Het is bovendien de meest effectieve én milieuvriendelijke manier om je huis koel te houden in de zomer. Ook in de winter is dakisolatie erg belangrijk, want gemiddeld gaat zo’n 25% tot 30% van de warmte in een huis verloren langs het dak. Door het aanbrengen van isolatie hou je de warmte in huis.

  • je bespaart op de energiefactuur

  • je woning krijgt een beter energielabel en wordt meer waard

  • je verliest minder warmte via je dak in de winter

  • je creëert een koeler klimaat binnen in de zomer

  • je kan profiteren van aantrekkelijke premies

Eigenschappen van dakisolatie materialen

Isolatiematerialen voor daken moeten aan enkele algemene standaarden voldoen:

  • Warmtegeleidingscoëfficiënt (λ-waarde): Deze waarde geeft aan hoe goed een materiaal warmte tegenhoudt. Hoe lager de λ-waarde, hoe beter het isolatiemateriaal isoleert.

  • Thermische en akoestische isolatie: Veel materialen bieden zowel thermische als geluidsisolerende eigenschappen, wat belangrijk is voor comfort en energie-efficiëntie.

  • Duurzaamheid en ecologie: Sommige isolatiematerialen zijn biobased of ecologisch verantwoord, wat kan leiden tot extra subsidiemogelijkheden en een lagere milieubelasting.

Isolatiematerialen zijn vaak geschikt voor meerdere toepassingen, zoals schuine daken, vloeren en houtskeletbouw. Er zijn verschillende materialen beschikbaar zoals glaswol, steenwol, EPS-platen of biobased alternatieven. De keuze hangt af van factoren zoals budget, milieuvriendelijkheid, en specifieke eisen zoals geluidsisolatie.

Wat gaat dat kosten?

De prijs van dakisolatie verschilt naargelang het gebruikte isolatiemateriaal en de toepassing. Thermische isolatie en/of akoestische isolatie? Welk isolatiemateriaal? Nieuwbouw of renovatie? Samen gaan we op zoek naar de meest geschikte oplossing voor je woning.

Voor dakisolatie kan je een premie krijgen tot €8,00€/m², met een maximum van 40% van het factuurbedrag (exclusief BTW) voor eindfacturen vanaf 2022 en aanvragen tot en met 31 december 2025.

Het totale factuurbedrag van de categorie dak moet minimaal 1.000 euro zijn om in aanmerking te komen voor de premie.

Veel steden en gemeenten bieden bovenop ook nog een extra premie aan. Check via premiezoeker.be of je in aanmerking komt.

Hellend dak

Door je dak te isoleren bespaart je tot 30% energie. Isolatie aanbrengen via de binnenzijde is makkelijk en daarnaast relatief goedkoop. Bij dakisolatie aan de binnenkant wordt isolatiemateriaal geplaatst aan de binnenzijde van het dakbeschot.

Dit is vooral handig bij renovaties of wanneer het dak van buiten moeilijk bereikbaar is. Daarnaast kan binnenisolatie meestal zonder bouwvergunning worden aangebracht, afhankelijk van de situatie. Ook is deze methode minder weersafhankelijk, waardoor de werkzaamheden in de winter of tijdens regenperiodes uitgevoerd kunnen worden. De buitenzijde van het dak blijft ook intact, wat ideaal is in stedelijke gebieden of wanneer de uitstraling van het gebouw belangrijk is.

Dakisolatie kan met of zonder afwerking. Bij isolatiewerken langs de binnenzijde voor een hellend dak is de investering in een vijftal jaar terugverdiend. De aannemer zal bij plaatsbezoek en op basis van de gebruikte isolatiematerialen en -technieken een exacte simulatie kunnen maken.

> Ontdek ons aanbod isolatie hellend dak

Plat dak

Heb je een plat dak? Ook dit kan je zonder probleem via de binnenzijde isoleren en van dezelfde voordelen genieten.

Onze aannemers helpen je om het isolatiemateriaal te kiezen dat niet alleen geschikt is voor jouw situatie, maar ook de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt.

> Ontdek ons aanbod isolatie plat dak

Dakisolatie versus zoldervloerisolatie

Een alternatief voor dakisolatie is zoldervloerisolatie. Dit kan vooral effectief zijn wanneer de zolder niet als leefruimte wordt gebruikt. Een goed geïsoleerde zoldervloer zorgt voor een constante temperatuur in de rest van de woning. Het verkleinen van de verwarmde ruimte vermindert de energiekosten.

> Ontdek ons aanbod zoldervloerisolatie

Hoe kan ik mijn woning beter isoleren?  Via het dak. Hoe kan ik mijn woning beter isoleren?  Via het dak. Hoe kan ik mijn woning beter isoleren?  Via het dak.