Hoe kan ik mijn woning beter isoleren? Via de spouw

Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, opgevuld met isolatiemateriaal. Een geïsoleerde spouwmuur voorkomt dat de gestookte warmte uit je huis verloren gaat. Het biedt meer wooncomfort en een lagere energiefactuur.

Hoe kan ik mijn woning beter isoleren?  Via de spouw

Kan ik mijn spouw isoleren?

Eerst en vooral moet er een spouw aanwezig zijn. Dit kom je op verschillende manieren te weten.

  • Via de bouwplannen kan je makkelijk nagaan of jouw huis een spouw heeft.
  • Woningen die gebouwd zijn vóór 1920 hebben doorgaans geen spouwmuur. Woningen met een bouwjaar tussen 1920 en 1975 hebben hoogstwaarschijnlijk wel een spouwmuur. De kans dat deze geïsoleerd is, is klein.
  • Heb je een woning die gebouwd werd na 1975, dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt én dat deze geïsoleerd is.
  • Bij de voor- of achterdeur kan je makkelijk de afstand tussen de buiten- en binnenmuur meten. Is de afstand 25 cm of meer, dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt.

Is mijn spouw geschikt?

Spouwisolatie wordt aangeraden bij een spouwbreedte vanaf minimum 5 cm. Voldoende dikte is nodig om genoeg warmteweerstand te hebben. Ook om aanspraak te kunnen maken op een premie, moet de spouwbreedte minimum 5 cm zijn.

Om een goede verspreiding van het isolatiemateriaal te garanderen en vochtproblemen te vermijden, mag de spouw niet te vervuild zijn door cementresten of andere vervuiling.

Spouwisolatie werkt optimaal in droge omstandigheden. Daarom is het belangrijk dat vocht in de muren makkelijk afgevoerd kan worden. Voorbeelden van gevelbekleding die niet geschikt is: strengpers stenen, geglazuurde gevelstenen, verblendstenen of een geverfde gevel met dampdichte verf.

Is je gevel beschadigd? Dan laat je die beter eerst herstellen. Voor gevels die meer bloot staan aan slagregens is het aangeraden om deze gevels eerst te impregneren.

Onze geselecteerde aannemers kijken altijd na of isolatie mogelijk is en welk spouwmuurisolatie materiaal geschikt is.

Welke materiaal wordt er gebruikt?

  • EPS-parels (geëxpandeerd polystyreen) - Kleine, vochtbestendige korrels die makkelijk in de spouw worden ingeblazen. EPS-parels bieden goede isolatie en zijn relatief betaalbaar.

  • PUR-schuim (polyurethaanschuim) - Dit isolatieschuim zet uit bij het inspuiten en vult de spouw volledig op.

  • Glaswol - Veel gebruikt door zijn goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen. Glaswolvlokken worden in de spouw geblazen en zijn vochtbestendig.

  • Minerale wol (bijv. rotswol) - Dit materiaal is zowel thermisch als akoestisch isolerend en brandveilig. Rotswol is echter iets duurder en kan lastiger zijn om gelijkmatig te verspreiden.

  • UF-schuim (ureumformaldehyde) - Een schuimvormige isolatie die in de spouw hard wordt.

Kostprijs?

Voor een schatting van de prijs kan je onze renovatie-tool gebruiken. Met enkele muisklikken krijg je een prijsindicatie zonder dat er contact is met een specifieke aannemer. Je ontdekt ook welke premies je een financieel duwtje in de rug kunnen geven en welke impact die premies op je eindfactuur hebben.

Je komt voor deze werken in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie.

Combineer je het isoleren van de spouwmuur met nog 2 andere energiebesparende maatregelen? Dan kom je in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750) Om de Totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je de energiebesparende maatregelen eerst laten uitvoeren en er de MijnVerbouwPremie voor aanvragen. Zodra Fluvius vaststelt dat er voor een gebouw 3 maatregelen uitgevoerd zijn die in aanmerking komen, nemen ze automatisch contact met je op en wordt de bonus toegekend.

Wil je verschillende ingrepen laten uitvoeren om je woning duurzamer te maken? Gebruik onze renovatie-tool voor een chronologisch verbouwplan, je totale budget rekening houdend met onze samensterker korting en de premies, contact met betrouwbare aannemers en werfplanning en communicatie in 1 centraal persoonlijk dashboard.

Je kan tenslotte ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Je komt in aanmerking als je een hoger energielabel op je EPC-attest haalt na de renovatie. Vanaf 1 januari 2025 valt de EPC-labelpremie onder de Mijn VerbouwPremied en zal die premie ook inkomensgerelateerd zijn. Onze betrouwbare aannemers informeren je hier graag over.

Op hoeveel tijd heb ik mijn investering terugverdiend?

Door de besparing op je energiekosten verdien je jouw investering vanzelf weer terug tussen 3 en 5 jaar. De besparing hangt uiteraard af van verschillende factoren: energieverbruik, type woning (gesloten, halfopen, open), dikte van het isolatiemateriaal en de energiebron waarmee je verwarmt.

Als je elektrisch verwarmt in combinatie met zonnepanelen, bespaar je het meest en kan je de investering in spouw isolatie al op 2 jaar terugverdienen. Bij verwarming op gas of mazout is de terugverdientijd 4 à 5 jaar.

Maak gratis een account aan in onze Renovati-tool en vraag een vrijblijvende offerte aan