Beperk warmteverlies van je leefruimte door het isoleren van je kelderplafond.
Via je vloer op je benedenverdieping gaat veel warmte verloren. Gelukkig kan je die vloer isoleren langs onder door isolatiemateriaal op je kelderplafond aan te brengen. Je kelderplafond isoleert namelijk ook de ruimtes erboven.

Waarom je kelderplafond isoleren?
Over het algemeen wordt geschat dat niet-geïsoleerde kelders tussen de 10% en 15% van de totale warmte in een huis kunnen laten ontsnappen. In sommige gevallen, vooral in oudere huizen of bij zeer slecht geïsoleerde kelders, kan het warmteverlies nog hoger zijn, mogelijk tot 20% of meer.
Wil je het warmteverlies van je leefruimte beperken zonder de bestaande vloer uit te breken? Of is er onvoldoende opbouwhoogte om de vloer langs boven te isoleren? Dan kan je de vloer langs onder isoleren met isolatiemateriaal tegen je kelderplafond. Zo kan de koude van de kelder niet naar boven ontsnappen en de warmte van de bewoonde ruimtes niet naar onder. Je bespaart op je energiefactuur en creëert een zalig woon- en warmtecomfort.
Zonder isolatie trekt de kou naar boven, wat zorgt voor:
- Koude vloeren, zelfs in verwarmde kamers.
- Hogere energiekosten, omdat je verwarming harder moet werken om de gewenste temperatuur te behouden.
- Eventueel bijkomende vochtproblemen, zoals schimmel of muffe geuren, die een negatief effect kunnen hebben op de luchtkwaliteit in huis.
Met kelderisolatie kun je deze problemen aanpakken en tegelijk genieten van een comfortabelere en gezondere woning.
Hoe werkt kelderisolatie?
Afhankelijk van de hoogte en toegankelijkheid van je kelder zijn er verschillende isolatietechnieken:
- Vloerisolatie van bovenaf: Een isolatielaag wordt aangebracht tegen de onderkant van je vloer.
- Bodemisolatie: Isolatiemateriaal, zoals EPS-parels of isolerende chips, wordt op de bodem van de kruipkelder verspreid.
- Spuitisolatie: Een schuim wordt rechtstreeks tegen de keldermuren of de onderkant van de vloer gespoten.
Waar moet je op letten vooraleer je isoleert?
Een kelder moet droog zijn om isolatie goed en duurzaam te kunnen plaatsen. Een vochtige kruipkelder kan problemen veroorzaken, zowel tijdens het isoleren als na de installatie. Waarom een droge kelder belangrijk is:
- Voorkomt schade aan isolatiemateriaal: Veel isolatiematerialen, zoals glaswol of EPS-parels, verliezen hun isolerende werking als ze nat worden. Vocht kan ze samendrukken of zelfs laten schimmelen.
- Het bevordert een gezond binnenklimaat: vochtige kruipruimtes kunnen leiden tot schimmelvorming, muffe geuren en een slechte luchtkwaliteit in huis.
- Voorkom extra energiekosten: vochtige lucht neemt meer energie op om te verwarmen, waardoor je energierekening kan oplopen.
- Het verlengt de levensduur van isolatie: een droge omgeving zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal langer meegaat zonder zijn kwaliteit te verliezen.
Wat als je kelder vochtig is?
Controleer op waterinfiltratie: zorg dat er geen water binnendringt door muren of funderingen. Laat scheuren in de keldermuren of -vloer dichten.
Plaats een vochtwerende folie: voor bodemisolatie kan een dampdichte folie over de bodem worden gelegd om opstijgend vocht tegen te houden. Dit werkt vooral goed bij lichte vochtproblemen.
Verbeter de ventilatie: installeer ventilatieroosters om vochtige lucht af te voeren en droge lucht binnen te laten. Goede ventilatie helpt ook condensvorming te verminderen.
Overweeg een drainage- of pompsysteem: bij ernstige vochtproblemen kan het nodig zijn om een drainage aan te leggen of een pomp te installeren die overtollig water afvoert.
Wat gaat dat kosten?
De precieze kosten voor kelder isolatie hangen vooral af van het gekozen materiaal, en liggen tussen € 20 – 50 per m² (excl. btw). Maar daarnaast spelen natuurlijk ook de oppervlakte, de dikte van de isolatielaag, de complexiteit van de isolatiewerken, … een rol.
Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%.
Je kan rekenen op een premiebedrag via Mijn Verbouwpremie van 6 euro per m² als je tot de hoogste inkomenscategorie behoort. Mensen uit de laagste en middelste categorie kunnen een premie krijgen van respectievelijk 35% en 25%.