Kan duurzaam renoveren ook zen zijn?

Tegen 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen energiezuinig worden. Ofwel zorg je dat elk onderdeel van je woning voldoet aan de nodige eisen, ofwel moet je woning of appartement het label A of A+ halen. Vanaf 2023 hebben nieuwe eigenaars van woningen een renovatieverplichting tot minstens label D, wat vanaf 2028 stelselmatig wordt verstrengd. Hoe begin je hieraan?

Kan duurzaam renoveren ook zen zijn?

Samensterker wil basisbehoeften voor mensen goedkoper en duurzamer maken én de keuzes die daarbij aan te pas komen makkelijk maken. Als pionier in Vlaanderen voor groepsaankopen energie en duurzame renovatie-ingrepen bouwden ze een netwerk uit van betrouwbare aannemers.

HANDIGE RENOVATIE TOOL

De meerderheid van de Vlamingen is zeker bereid om zijn woning energiezuiniger te maken, maar velen weten niet hoe hieraan te beginnen. Door drempels te verlagen wil samensterker hier verandering in brengen. Ze ontwikkelden een online tool die huiseigenaars kunnen gebruiken om te achterhalen welke ingrepen nodig zijn en in welke volgorde die ingrepen uitgevoerd kunnen worden. Je start met het invullen van de basisgegevens over je woning. Vervolgens krijg je meteen een overzicht van de mogelijke ingrepen, gaande van isolatie en ramen en deuren tot verwarmingstechnieken en zonnepanelen. Daarbij krijg je ook meteen een schatting van de kostprijs én op welke premies je allemaal recht hebt.

Meer interesse in bepaalde producten? Dan kan je vervolgens een detailofferte aanvragen. Je wordt gematcht met één van de door ons gecontroleerde aannemers voor elke ingreep die nodig is. Je krijgt marktconforme prijzen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Vanaf dan volg je alles op in je eigen dashboard, van offerte tot oplevering. Ook alle communicatie is gebundeld. Wanneer een aannemer je contacteert, zie je dat in één oogopslag. Zo nemen we zoveel mogelijk zorgen uit jouw handen.

MAXIMALE ONTZORGING

“Wie ooit al op zoek ging naar een aannemer kent de vaak moeilijke zoektocht.” aldus Michiel Feys, algemeen coördinator van samensterker. “Eerst zoek je betrouwbare stielmannen, daarna neem je contact op en is het wachten op antwoord. Je kan alleen verder gaan op online reviews of mond op mondreclame. Alle communicatie moet je zelf coördineren en bijhouden. En dan moeten de werken nog beginnen. Wil je verschillende werken laten uitvoeren, moet de timing van die werken ook nog zo goed mogelijk op elkaar volgen. Het is een berg waar heel wat mensen tegenop kijken. Dit is alvast een zorg die we willen wegnemen. Het mes snijdt hier ook aan twee kanten. Want aannemers willen uiteraard ook betrouwbare klanten die niet enkel en alleen de prijs willen weten van een ingreep. Voor ons was het duidelijk dat een goed werkend online platform toegankelijk voor alle partijen een must was. Met onze tool proberen we ervoor te zorgen dat mensen die enkel op zoek zijn naar meer informatie reeds door ons bediend worden. Zo ontlasten we de aannemers."

KLAAR VOOR DE TOEKOMST

In België zijn er nog enorm veel huizen die nood hebben aan een energetische renovatie. Het gaat dan onder meer over het plaatsen van zonnepanelen al dan niet samen met een thuisbatterij, (betere) isolatie, het installeren van warmtepomp, energiezuinige ramen, … Momenteel zijn er nog geen verplichtingen verbonden aan de langetermijndoelstelling 2050. Maar het is wel verstandig om hier al rekening mee te houden! Woningen die aan de langetermijndoelstelling voldoen, stijgen in waarde. Ben je van plan je woning te renoveren? Doe het dan meteen goed en hou rekening met de doelstellingen op lange termijn. Het levert je alvast een lagere energiefactuur én een verhoogd wooncomfort op.

SAMENSTERKER

Samensterker zag het levenslicht in 2009. Het is een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming met een positieve maatschappelijke impact op de mens, het milieu of de samenleving. Sindsdien hebben ze al een mooi parcours afgelegd met hun vele groepsaankopen. Zo verzorgden ze bijvoorbeeld al meer dan 340.000 keer een overstap naar een voordelig energiecontract via hun groepsaankoop groene stroom en gas. Vele duizenden daken in Vlaanderen zijn ook via samensterker van zonnepanelen voorzien. Nu is samensterker echter klaar voor de volgende stap.