Thuisbatterij

Sinds 1 augustus 2019 geeft de Vlaamse overheid een premie voor de installatie van een thuisbatterij. Daarmee kunnen eigenaars van zonnepanelen veel meer van hun opgewekte energie zelf gebruiken. Samensterker heeft voor u een aantrekkelijk aanbod uitgewerkt om dit te realiseren.

Schermafbeelding 2019 09 10 om 11 33 58

Wat houdt de actie in?

Een thuisbatterij is een oplaadbare batterij die u toelaat om de overdag geproduceerde energie van bijvoorbeeld zonnepanelen op te slaan. Zo kunt u ook van ’s avonds tot ’s ochtends uw eigen geproduceerde energie gebruiken, en bent u minder afhankelijk van uw energieleverancier.

 • 12,5% korting
 • Vrijblijvende detailofferte op maat
 • Keuze uit verschillende systemen

Interesse?

Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan.

Hoeveel kan ik besparen?

De terugverdientijd van een thuisbatterij hangt af van uw huidige situatie en uw verbruik. In de meeste gevallen is een batterijsysteem nog niet meteen rendabel. Dankzij de thuisbatterij kan je maximaal genieten van je eigen zonne-energie. Het is mogelijk om je eigen verbruik op te krikken van 30% tot meer dan 70%. Deze positieve omschakeling kan een beslissende factor zijn om over te gaan tot aankoop.

Waarom is het dan interessant om nu al een batterij aan te kopen?

Vanaf het moment dat je bestaande PV-omvormer vervangen moet worden kan je beslissen om de vlucht vooruit te nemen. Ook wie nu zonnepanelen aankoopt overweegt best om meteen ook een batterij te plaatsen.

Via deze simulator van de VREG kan u inschatten wat de impact zou kunnen zijn van een batterijsysteem in uw geval.

 1. Je vraagt een offerte aan via deze website.
 2. Een medewerker van onze uitvoerende partner contacteert je zo snel mogelijk en komt bij je langs om de opties te bespreken.
 3. Je krijgt een gedetailleerde offerte.
 4. Na akkoord plannen we de installatie in, steeds binnen 10 weken.
 5. Je geniet nóg meer van je zelf opgewekte stroom.

Waarom een thuisbatterij kopen via samensterker?

We zetten enkele argumenten op een rij:

 • Je krijgt natuurlijk een mooie korting, dat is de kracht van de groep.
 • Tegelijk boeten we absoluut nooit in op kwaliteit. Samensterker is geen zuivere prijsvechter. Aan "the race to the bottom" doen we niet mee. We gaan voor correcte prijzen voor topkwaliteit.
 • Een jarenlange samenwerking betekent dat we kunnen spreken van een uiterst betrouwbare partner. Daarmee sparen we je alvast de zoektocht naar een betrouwbare firma uit.

Veelgestelde vragen

We nemen hier het antwoord over van de VREG.

Een thuisbatterij laat een prosument toe om de eigen geproduceerde energie op te slaan en later te verbruiken op momenten dat er geen productie van de zonnepanelen is. De mogelijkheden om batterijen in te zetten voor andere doeleinden zoals ondersteuning van netbeheer worden nog verder onderzocht en uitgetest.

In onze simulator kan u zien wat de impact van de toevoeging van een thuisbatterij op uw % zelfconsumptie is.

Batterijen kunnen ervoor zorgen dat uw afname van het net afneemt. Een accu slaat overdag opgewekte energie op om piekmomenten in het energieverbruik in de ochtend en de avond op te vangen. De duurzame energie blijft zo in de woning, wat het duurzame gedrag van bewoners stimuleert. Hou er wel rekening mee dat het uiteraard moeilijk zal zijn om uw volledige jaarverbruik door de aankoop van een batterij te dekken. Zo zullen uw zonnepanelen voornamelijk in de winter vermoedelijk onvoldoende elektriciteit produceren om uw elektriciteitsverbruik tijdens die dagen aan de hand van een batterij op te vangen.

Voorwaarden aanvraag premie vanaf 1 augustus 2019: alle info bij het departement Omgeving

Specifieke vereisten: momenteel zijn er geen specifieke technische vereisten voor batterijen, maar dit zal in 2019 veranderen. Er komt dan een nieuwe versie van de C10/11 voorschriften. Deze zullen naast decentrale productie ook batterijsystemen afdekken.

In de eerste plaats is wel het AREI van toepassing (een nieuwe batterij moet elektrisch gekeurd worden) en verder geldt ook het aansluitingsreglement van de netbeheerder (artikel 7.5) waarin een meldingsplicht staat voor batterijsystemen vanaf 3kWh sinds 1 januari 2017.

Meer weten over de meldingsplicht voor batterijen? Het nieuwe aansluitingsreglement, waarin de meldingsplicht van de plaatsing van bepaalde opslagsystemen (nl.: vanaf 3 kWh) is vermeld, is in werking sinds 1 januari 2017 (voor Eandis) en sinds 1 februari 2017 (voor Infrax). U moet de plaatsing van batterijen die sinds die datum worden geïnstalleerd aanmelden bij Fluvius, de fusiemaatschappij van beide bedrijven.

De distributienetgebruiker op laagspanning “is er toe gehouden met de DNB in contact te treden om na te gaan of er al dan niet tot een aanpassing van de aansluiting of een aanpassing van het Distributienet overgegaan moet worden teneinde de operationele veiligheid en spanningskwaliteit te waarborgen bij: […] - de installatie of het weghalen van een Opslagmogelijkheid voor elektriciteit vanaf 3 kWh […]”.

Zie bijvoorbeeld de volgende link onder artikel 7.5. ‘Wijziging van afname- of injectiekarakteristieken’.

Nog vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren.

Andere acties